BETT-mässan 2011 – en intressant spegel

Fick ynnesten att få åka till London och kika på bl.a. BETT-mässan förra veckan. Denna enorma mässa som ska visa spetsen av digitala verktyg och teknologiska underverk som kan förmå att lyfta skolan till framtida storverk. Enormt är ordet, men är det samma sak som bra och intressant? Tyvärr. För vad vi såg kan sammanfattas med följande: Smartboards, smartboards, interatkiva tavlor, dra ordet ”räv” till figuren ”räv” på en… ja just det en smartboard, lärplattformen hit och lärplattoformen dit och så en massa tekniska lösningar som ska mäta och klassa elever på alla upptänkliga längder. That´s about it.

Visst fanns det också något som pekade framåt men som inte hade så framträdande plats. T.ex. såg man en och annan iPad, men frånvaron av läsplattor av klass var anmärkningsvärd. Likaså fanns det inslag av 3D i form av periodiska system som gick att se i 3D och modullera medelst kroppsdelar i bästa Wii-anda. En tendens till något nytt fanns alltså, men på det stora hela är BETT en ganska tragisk upplevelse. Skulle jag vara elev i den skolkontexten skulle jag nog hellre slippa mycket av det vi i skolvärlden kallar IKT.

Var då ett besök till London och BETT bortkastat? Nej. Det var mycket värdefullt ur en helt annan aspekt – det är först när man speglar sig i något annat som man ser sig själv. BETT-mässan var helt enkelt en väldigt bra spegel för att bekräfta att Sverige och den skola jag själv verkar inom har kommit väldigt långt när det gäller IKT och 1-1. Hur? Skillnaden kan beskrivas med ett ord – öppenhet. I vår vardag i Sverige, oavsett om jag tittar till min egen arbetsplats eller andra skolor som jobbar framgångsrikt med IKT, så består det dagliga användandet av verktyg som är helt andra än de man ser på BETT. Vi använder Skype, Wikipedia, Wikispace, Google Apps, Apples eminenta program i iWork och iLife, Google Earth, Blogger, WordPress, Flickr, Facebook, Twitter… ja listan kan göras längre. Skillnaden mellan dessa verktyg och de som försöker säljas på BETT är att de till sin karaktär är öppna för användning i en oanad mängd varianter. Och det är där framtiden ligger. Vill vi utmana eleverna i sitt tänkande, möjliggöra variationer i innehåll och arbetsformer, skapa öppna och autentiska uppgifter eller nå utanför skolans väggar, så är det inom den kontexten vi kan lyckas med detta. Sverige är också ett öppnare och mindre styrt system när vi pratar skola än de anglosaxiska länderna, vilket kan förklara en del av skillnaden. Men att de stora aktörerna, som Apple, Google, Skype m.fl. lyser med sin frånvaro, tyder kanske på något annat. Att de allaser samma sak när de speglar sig i BETT-mässan – att deras idé om utbildning och skola bygger på andra premisser och att de därför gör lika bra i att inte delta. Så nästa år, varför inte vända på steken! Borde inte ledande aktörer på IT-marknaden göra slag i saken tillsammans med svenskt utbildningssytem och visa upp IKT ur ett annat perspektiv? Låta ljuset falla från ett annat håll och visa det som är den verkliga förändringskraften när det gäller IT och skola? Vi ska var stolta över det vi gör här på hemmaplan och vässa formen på att visa och berätta. Långt fler än de som i idag har denna roll är kapabla att nå ut till fler. Starta rörelsen! Våga tro på att det ni gör är bra alla ni pedagoger i vårt avlånga land! Och visserligen sägs det ju att den som är trött på London är trött på själva livet, men när det gäller BETT-mässan gäller motsatsen – Den som är trött på BETT-mässan är i själva verket en vital och tänkande typ! Gääääsp?

Annonser

Om jonasberling

Pedaog, författare och kulturpersonlighet som fördelar sina 24 timmar/dygn åt sömn, Frida Utbildning och egna utflykter i skapande verksamhet i kulturens tjänst.
Det här inlägget postades i iPadpedagogik. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till BETT-mässan 2011 – en intressant spegel

 1. Ove skriver:

  Bra analys Jonas. Gillar också din idé.
  Allt gott.

 2. Hans Renman skriver:

  Klockrena reflektioner.
  Men du skriver att t ex Apple och svenska exempel lyser med sin frånvaro. Så var det ju inte. Tvärtom. Dock måste man leta utanför den officiella BETT-agendan. – Svenska Apple, TÄNK OM, Vittra, svenska forskare, m fl hade otaliga seminarier och föreläsningar under veckan.
  Inför nästa år vore det roligt att vrida lampan ännu tydligare mot de fantastiska saker som görs på området i Sverige. Tänk om vi kunde få till ett ”Swedish Corner” på mässan?
  Har gärna fortsatt dialog med dig om detta!
  Keep up the good work!
  /Hans Renman, TÄNK OM

  • jonasberling skriver:

   Du har helt rtt Hans. Jag hade ett snvare fokus p just BETT och pongen r att det som hnde utanfr var intressantare men ocks stod fr ett annat frhllningsstt till IKT. T.ex. det ni gjort p Tnk Om, Apples seminarier etc. Hur blir det nsta r..? Kanske nnu bttre i det hnseendet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s