Stort jämförande test del 1 – Lärplattformshöjdhopp

En förfrågan gick ut till landets ledande leverantörer av lärplattformar – hur väl fungerar iPad (eller mer specifikt operativsystemet iOS) med just er lärplattform? Frågan är inte helt oviktig, då flertalet skolor och utbildningsinstutitioner lutar sig mot en lärplattform för informationsflöde, återkoppling, kommunikation etc. Med start i detta inlägg kommer första delen av resultatet i en tuff 4-kamp över följande grenar.

 • Stöd och funktionalitet med iOS? Finns stöd överhuvdtaget eller saknas vissa funktioner om man använder iPad etc? Vi vill inte ha en begränsad användarupplevelse, alla funktioner ska fungera!
 • Förlitar man sig på Flash? I så fall faller iPad, iPhone och iPod touch bort då Flash-tekniken som bekant inte omfamnas av äppleföretaget.
 • Framtida utvecklingsstragegier för att använda lärplattformen på enheter med iOS?
 • Hur viktig är utbildningssektorn som en kund? Hur angelägen är man om att stödja skolor med IKT-stöd i form av lärplattformen?

Fronter, vKlass, Schoolsoft, Unikum, PingPong och Adela står nu stampand och väntar på kraftmätningen. Låt kampen börja!

Deltävling 1 – Funkar det med iOS?

Denna inledande gren är som höjdhopp. Att saxa är visserligen också att hoppa höjdhopp men flopp-tekniken leder till högre höjder. Översatt till iOS går skiljelinjen mellan att köra lärplattformen via Safaris webläsare eller via en dedicerad App. Apparnas styrka är att de är specialanpassade till det mindre format en iPhone erbjuder i skärmväg. För användaren blir det onödigt mycket zoomande och nypande för att navigera via Safari. Ibland innebär lärplattform via Safari också begränsningar i vilka funktioner som fungerar.

 • Fronter –  Ja, via webläsaren men långtifrån alla funktioner – läsa inforamation fungerar men att lägga in information, t.ex frånvaro, fungerar inte. Har ej uttalat sig officielt i mailsvar så framtida planer för iOS ligger fördolda…
 • vKlassJa, fungerar via webläsare (på ”Fredrika Bremergymnasiet Merika” har iPod Touch använts bland lärarna en längre tid för att registrera närvaro och annat direkt i klassrummet). MEN en riktig App är överlägsen, hävadar man och att en App för vKlass är nära förestående.
 • Schoolsoft Ja, via webläsaren men någon App är inte aktuell. Man hänvisar till att webläsaren fungerar tillfredställande ihop med lärplattformen.
 • Unikum –  Ja, ingen App men via Safari. Kan ha ett försprång när det gäller att kunna ta steget till en dedicerad App p.g.a. av utvecklingsmiljö som uteslutande körs på Mac.
 • PingPongJa, via webläsaren ska alla funktioner stödjas. Inga Appar men man ser med intresse på områden där Appar kan tillföra funktionalitet i framtiden.
 • AdelaJa, men någon App finns inte så användare hänvisas till Safaris webläsare. Man har själv inte testat vad som fungerar på iPhone/iPad men säger sig vara intresserade av att utveckla för iOS i kommande uppgradering.

Vinnare ”Deltävling 1” – vKlass

En jämn första inledande höjdhoppstävling där vKlass når något över de andra tack vare den erfarenhet man redan har av iOS i klassrummet, samt den App man också har puttrande i testlabbet. Andraplatsen knips av Unikum i kraft av Macen som utvecklingsmiljö (Object-C-programmering). Fronter har några mindre lyckade hopp – främst rivningar i funktionerna kopplade till att skapa information – och har i inledande grenen tappat mark. Med spänning följer vi nästa gren – den som utspelar sig i boxningsringen – den mellan Adobes Flash och HTML5 och dess underliggande tekniker. Vem nockar Flash i första ronden och går segrande direkt till nästa gren? Följ kampen i nästa jämförande test! Snart på iPedagogen /kvääääk!

Annonser

Om jonasberling

Pedaog, författare och kulturpersonlighet som fördelar sina 24 timmar/dygn åt sömn, Frida Utbildning och egna utflykter i skapande verksamhet i kulturens tjänst.
Det här inlägget postades i Funkar inte?, Lärplattformar och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Stort jämförande test del 1 – Lärplattformshöjdhopp

 1. Peter Stöök skriver:

  Ok Jonas – kanske inte världens snyggaste och matnyttiga HD App för Ipad men det kommer mera!
  Fronter har släppt v1 av sina appar för Iphone och Ipad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s