Varför Windows snart är historia i skolorna…

Jag tjatar om bloggen Mac Pro och Joachim Melin ofta märker jag. Och nu är jag där igen. Joachim är en av de bästa IT-skribenterna i landet – välforumelerad, hängiven och kunnig med ett fokus som ligger på användarnyttan. Trots macutgångspunkten är han heller inte rädd att beskrära sitt Appleträd hårt för att kräva större blomning och skörd i det långa loppet.

Läs t.ex. denna analys om varför Microsoft missat tåget med mobila enheter och nu finner sig stå allt mer ensamma…

Macpro: nyheter och tester om och av Mac, servrar, utveckling och Unix sedan 2004 » Blog Archive » Varför Microsofts mobilchef får sparken.

”Och även om Microsoft vänt skeppet förr och kommit ikapp, så är exempelvis de enorma framgångarna med Internet Explorer och satsningen på Internet händelser som ligger 15 år tillbaka i tiden. Marknaden ser annorlunda ut idag; konsumenterna har inte lika mycket tålamod och har man väl valt iPhone så lär man stanna där. Samma sak med en Android-telefon, och i synnerhet om man köpt applikationer till någon av dem eller som i iPhones fall, en massa musik från iTunes.

Vad innebär detta för den skola/kommun som funderar över val av 1-1-dator? Jo två frågor att ta ställning till: Apple eller Google? Satsa på kort sikt på en häst eller vänta och sprida äggen i olika korgar?

Det korta perspektivet lyder enligt följande: Microsoft är inte med på tåget när det gäller mobilt lärande på handhållna enheter. Fördelarna med Apples iPhone OS och Android är många: det lilla formatet, lättanvända jmf med Windows och Mac OS fullstora operativsystem, Appar i massor, 3G/4G som möjliggör arbete oberoende av plats etc. iPad, iPhone, HTC:s lurar och snart nog också pekplatta med Android är exempel på enheter som har försprånget. Detta kommer göra att Microsoft blir allt mindre intressant för skolorna då man inte har någon produkt i kategorin – precis som Joachim klokt beskriver. Så svaret på den första frågan på kort sikt är själv frågan – valet mellan Apple eller Google?

På lite längre sikt? Ska man räkna med att hoppa mellan tuvorna? Ena stunden är Apple bäst, i den andra Google och i den tredje HP och dess Web-OS; Web-Os som utvecklats av Palm och som nyligen köpts upp av HP innebar också slutet för Windows7 i HP:s planer för mobila enheter. Troligen lär många göra sitt plattformsval och stå kvar vid det under en lång tid, framförallt betonghäckade kommuner som inte alltid är snabbast när det gäller att byta häst i rättan tid. Men för de som vågar och förstår är det bättre alternativet att faktiskt vara beredd att byta system. Apple må vara bäst idag men imorgon kanske inte osv… De skolor och kommuner som bäst klarar av en snabb kursomvänding har allt att vinna. De ger sig själva en chans att ligga i täten och därmed snabbast förändra skolsystemet mot 2000-talets lärande.

Min tanke som gammal Palm-fanboy (för er som inte vet var palm något av handdatorns skapare under 1990-talet) är att man med intresse ska följa vad som händer med HP när man nu ger Web-OS stora resurser att få växa. Palm var innan Androids tid den enda Smartphontillverkaren som stod för något nytt. Visserligen friskt stulet från iPhonen men också på många sätt steget före. Web-OS är ett intressant operativsystem för handhållna enheter. Så leta inte hos Microsoft efter ett alternativ, HP lär bli både före och lyckas bättre med sin pekplatta och säkerligen en rad andra prylar som bygger på Web-OS.

Men som vanligt samma lilla brasklappen som jag är nöd och tvungen till: IDAG finns det bara ETT alternativ för skolorna när det gäller pekplatta – the one and only iPad – Paddan! Kväääääk!

Om jonasberling

Pedaog, författare och kulturpersonlighet som fördelar sina 24 timmar/dygn åt sömn, Frida Utbildning och egna utflykter i skapande verksamhet i kulturens tjänst.
Det här inlägget postades i Netbooks, läsplattor och tabletdatorer och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Varför Windows snart är historia i skolorna…

  1. Mia Ankarvall skriver:

    Intressant. Ibland har jag frågat när jag är på skolor och då fått svaret att de inget kan göra för det är kommunens avtal. Är de som skriver avtal insatta i alla delbitar eller är det långt mellan expertis och beslutsfattning?

  2. jonasberling skriver:

    Det är på väg att vända. Kommunerna börjar förstå att det inte längre IT-avdelningen som har monopol på expertis. När tekniken blivit enklare, tillgängligare – rent av mer demokratisk i sin användarvänlighet – kan man börja fatta beslut utan Sovjetlösningar. Men visst ligger fortfarande kommunens stordriftslösningar som en våt filt över många skolor. Det där att vara snabb och flexibel för att stödja och förändra lärandet är då underordnat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s