Funkar inte – Flash på iPaden?

Bara så vi gör saken klar här och nu: den här posten är inte ett inlägg i såpan mellan Adobe och Apple. Förstod du inte vad jag menade med den skiljelinjen heller? Bra! Då är du rätt person för att läsa vidare, för härefter handlar det bara om att fundera över det faktum att iPad (liksom iPhone) inte kan hantera mediafiler i formatet Flash, och vad det spelar för roll i skolan.

Dock först en kort bakgrund. Flash är ett program och programspråk som hängt med sedan multimedia var något revolutionerande. En produkt från företaget Adobe från den tid då då vi ännu roades av små animerade figurer och spelande hemsidor som fick oss att undra vem som satt på stereon? Du känner nog igen det från mer fantasifulla, men mindre användbara hemsidor där saker rör sig och låter. Idag har Flash blivit en standard för många sidor på nätet i allt från enklare spel i stil med Farmville, till H&M och andra företags nätbutiker. Ett annat sätt att känna igen Flash på är att datorns fläktar ofta ökar i styrka eller att muspekaren byter skepnad till en snurra i några sekunder – ett tecken på att datorns processor får jobba lite extra. Kritik har riktats mot Flash av både den anledningen att det får en fullt modern dator att gå på knäna, samt att det är ett program som måste installeras på datorn för att visa nätinnehåll över huvudtaget. Främst i ledet av kritiker har Apple ställt sig och menar att en öppen standard för att koda hemsidor är att föredra framför Adobes usla Flahsprodukt. Den inställningen har också gjort att Apple inte stöder, inte ens tillåter, Flash på sitt iPhone OS som finns i både iPhone och iPad. Så hur går det då att istället för en Mac eller PC i form av en bärbar, ge varje elev en iPad som 1-1-maskin?

Min utgångspunkt är i grunden att det alltid är användaren som kommer i kläm i ett sådant här läge. Vi blir stympade i vårt användande av nätet om inte vår webläsare tillåter Flash. Alla som surfat på iPhone med Safari vet vad som händer på t.ex DN eller GP:s sidor. En del av innehållet här, främst filmer, är Flash. Istället för filmen får man se en lite legobit som säger att man ska installera Flash vilket inte går. Man blir stympad i i vissa lägen men vilka?

Nersidan för en elev eller pedagogs dagliga liv utan Flash är otaliga om man jobbar i svensk skola. Många gratisresurser som man hittar på t.ex Länkskafferiet är gjorde helt eller delvis med Flash. Många träningsprogram i engelska eller matte, simulatorer och småspel i So går alltså bort. Här är den största nackdelen just nu med iPads webupplevelse. En lärare som utnyttjar dessa resurser idag har alltså inte mycket att hämta med iPad.

Uppsidan av att inte ha Flash då? Är det inte magstarkt att försöka få avsaknad av Flash till något positivt? Jo det är det. Det vore bättre med Flash. Men Apple lär kanske aldrig släppa Flash in på iPaden. Varför då? Det är här som man kan se vissa fördelar på sikt. För vad som hänt när Apple sagt stopp är att branschen är på väg att svänga. Det finns två scenarion här; Apple och Flash löser saken genom att man hittar en produkt som faktiskt fungerar, eller så dör Flash som teknik. Just nu är det senare scenariot mest rimligt. Utvecklare har snabbt hittat andra vägar att få mulitmediaupplevelser via webben och det i en allt snabbare takt.

Appar, d.v.s. de småprogram som finns i otal till iPhone och iPad är också en uppsida av saken. Om man är lärare eller elev i USA ersätter dessa med råge de webbaserade alternativen som bygger på Flash. Här hittar man interaktivt periodiskt system, språkträning, musikskapande, mattespel i en sådan mängd att det räcker och blir över. I Sverige då? Där har vi ännu ett glapp. Vi skulle behöva fler pedagogiska Appar än vad som finns idag om det ska väga jämt i vågskålen mellan Apples Appar och Adobes Flash. Kommer de? Man kan gissa men inte veta. Tyvärr är inte läromedelsförlagen direkt kända för att utveckla bra digitala läromedel – hand upp ni som någon gång använder dessa? Ingen? Snudd på ingen. För de resurser som man hittar på Länkskafferiet kommer inte från läromedelsförlagen utan från organisationer, myndigheter, företag och intresseorganisationer. Kanske detta kommer ändras i och med att skolan går in i eran av 1-1? Även dessa aktörer tar i en allt ökande takt steget över till att utveckla en App som komplement till hemsidan.

Sammanfattning: Funkar inte – Flash på iPaden? Apple har dragit på korståg mot den teknik som används på många sidor på nätet i form av Flash. Även om Apple är uppbackade av både Google och Microsoft i sin kritik mot Flash är det Apple som gått längst och stängt ute all form av multimedia via Flash i iPad och iPhone. För en lärare eller elev innebär det att flera av de lärresurser som man idag kanske använder inte fungerar på iPad. Istället för Flash får man leta andra alternativ i form av småprogrammen på Appstore. Där finns en uppsjö av allt man kan önska med brasklappen att det mesta än så länge är engelskspråkigt. Så är man beroende av Farmville finns idagsläget inget att hämta med en iPad. Det lär växa dåligt. Men vem vet – imorgon kanske det finns ”an App for that”?

Om jonasberling

Pedaog, författare och kulturpersonlighet som fördelar sina 24 timmar/dygn åt sömn, Frida Utbildning och egna utflykter i skapande verksamhet i kulturens tjänst.
Det här inlägget postades i Framtidens läromedel, Funkar inte?, iPadpedagogik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s