Forskning visar vägen till rätt 1-1-dator

Janne Dicander är IT-boss i Jönköping och har tagit hjälp av forskare vid Linköpings univeristet för att välja 1-1-dator till gymnasieeleverna med pedagogiken i första rummet. Då blir man genast intresserad!

http://www.idg.se/2.1085/1.319744/jonkoping-valde-skoldatorer-med-hjalp-av-forskare

Tyvärr är artikeln tunnare än tunn. Vad har man kommit fram till? Bara frågor och inga svar. Googlar man runt hittar man heller ingen annan information om det årslånga utvärderingsprojektet och dess slutsatser. Min slutsats är att kommunen valt fel. Att välja Windows är fel väg om man vill få höjd och kraft i datorsatsningen. Jag är övertygad om att en mac är ett smartare val, såvida man inte bara tittar på prislappen (har själv följt detta årets största svenska datorsatsning från första parkett, där vi gått från Windows till Mac). Och miljöhänsyn må vara viktigt men det har inget med pedagogik att göra. Å andra sidan är plattformsfrågan inte ett dugg intresserat att älta. Men man blir nyfiken på vad de där forskarna kommit fram till? Så jag följer med intresse vidare rapporter! Forskare på Linköpings universitet – övertyga mig gärna med argument som bevisar motsatsen! För även om man gör fel när man inte väljer mac idag till eleverna, kan saker ha ändrats till imorgon. Apple, Google, Linux eller Windows? Saker är i ständig förändring.

Om jonasberling

Pedaog, författare och kulturpersonlighet som fördelar sina 24 timmar/dygn åt sömn, Frida Utbildning och egna utflykter i skapande verksamhet i kulturens tjänst.
Det här inlägget postades i iPedagogik 2.0 eller senare, Netbooks, läsplattor och tabletdatorer. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Forskning visar vägen till rätt 1-1-dator

  1. Ping: 5. Uppföljning | Digitala resurser

  2. Ping: Forskning och artiklar kring digitaliseringen av lärandet | Digitala resurser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s