Funkar inte – iPad som kamera?

Dags för ytterligare en runda i testlabbet för att utröna om iPad håller som ersättning för en dator i 1-1-sammanhang?Dagens test blir inte mycket till test men är högintressant ändå! För vi har kommit fram till en detalj som förvånade när iPad visades för första gången – avsaknad av kamera. Vad innebär det för möjligheten att fungera som elevdator? Är det en brist som går att leva med? Innan vi reder ut den saken bara några ord om varför iPad inte har en kamera? Går det inte? Självklart skulle det fungera, det är t.o.m. så att det redan i nuvarande modell ser ut att finnas plats för att peta dit kameran. Är det en konstnadsfråga? Nja. Det kan ha varit så att Apple inte kunnat få ner priset under magiska 500-dollar-gränsen om man valt att inkludera en kamera. Kanske det också kan ha handlat om att man inte kunnat få leveranser i tillräckliga volymer om man satt i kameran, och därför i sista stund valt att låta bli. Jag har dock en annan idé om varför man inte utrustat iPad med kamera – olika syn på nyttan. För vad ska man ha den till?

Än så länge är videosamtal och chattande något folk inte använder, eller vill använda. I själva verket tillför inte video i dessa sammanhang något mervärde (än möjligen för den lilla skara som sexchattar). Det pratas väldigt mycket om att man borde ha en extra kamera på framsidan på t.ex iPhone för att kunna videochatta men det är mest snack, som teknik för teknikens egen skull. Och är det något som är Apples paradgren är det just att inte smälla på med teknik bara för att det går, såvida man inte ser ett tydligt syfte för användaren. Än finns inte detta syfte och av den anledningen behöver iPad ingen kamera. Inte heller behövs kameran för att använda iPad som ersättning för kameran i fotograferingsväg. Visst skulle det gå och skulle säkert användas men allvarligt – vem vill gå omkring med en jättestor kamera och fotografera? Det skulle kännas både fånigt och opraktiskt. Kameran på iPad följer alltså mottot att allt som är möjligt inte alltid vinner på att möjliggöras.

Men om man nu ska jämställa iPad med en bärbar dator när man står i valet och kvalet att utrusta eleverna med varsin, borde man inte kräva en kamera då? Vilken skitnetbook som helst har en webkamera inbyggd och den kameran kommer väl till nytta i skolan. T.ex använder jag själv tillsammans med eleverna Macbookens inbyggda kamera otaliga gånger under veckan. Det kan handla om att dokumentera till portföljen, ta foton, filma, och ha videosamtal i Skype eller iChat. Skulle vi haft en iPad skulle vi inte kunnat gjort detta eller? Både ja och nej. Nej för att vi inte alls skulle kunna ha videosamtal och för att vi måste gå omvägen via andra kameror för att få in foto och film i iPaden. Men ja för att det faktiskt går att jobba med foto och film ändå.

iPad har ett tillbehör som får köpas till extra för några hundralappar i form av iPad Camera Connection Kit. Dessa två adaptrar ger möjlighet att koppla in valfri kamera (inkl. mobilkamera) eller minneskort för att importera foton eller filmer. Man måste alltså inte gå omvägen via dator och iTunes för att synka mediafiler som man annars måste. Denna lilla adapter öppnar möjligheter som underlättar att jobba med iPad i foto- och film-projekt med hela klasser. Med film och foto väl inne i iPaden lär det sedan finnas en uppsjö av roliga småappar att redigera allt i mediaväg! Bara fantasin lär sätt den gränsen. Men en funktion jag ännu saknar är en fullt fungerande Bluetooth-lösning på både iPad och iPhone. Moppestrypningen Apple lagt när det gäller möjligheter att via Bluetooth föra över t.ex foton och filmer från mobiler och datorer är närmast löjlig. Som lärare är det många gånger en riktigt smart lösning att låta eleverna använda sina mobiler för att fota och filma. Att sedan BT:a över filerna från mobilen till datorn brukar vara ett bra sätt för att snabbt och enkelt jobba med film och foto. Men på iPad och iPhone går inte detta. Man får gå omvägar via nätet och tjänster som t.ex Dropbox, vilket fungerar men det skadar ju inte med en mångfald av lösningar även om framtiden defintivt handlar om molnet som väg för att både skyffla mediafiler och redigera.

Vad utvisar framtiden för iPad då när det gäller just kameran? Det är svårt att inte gissa att det i nästa revision dyker upp en kamera, kanske inom ett år. Konkurrenter lär smälla på med tekniken bara för att de kan i ett försök att övertrumfa iPad. Det positiva med det är att Apple också kommer att trycka in kameran men sätta den i krysset, d.v.s. med tydligt uttänkt användarnytta! Kanske frågan om kamerans nytta i klassrummet kan avrundas med en spaning från det stora landet i väster. Jag var och besökte Westside High i Omaha, Nebraska förra året. Där är man mäkta stolta, och med rätta, över att man uttrustat flera tusen elever med varsin Macbook. Men vad man kanske inte ska vara så stolt över är hur man hanterar den inbyggda webkameran, för den har alla elever fått tejpa över! All användning är förbjuden. När vi lite försynt undrade varför man har tejp över webkameran fick vi det stereotypa svaret: ”Well, you know, this is America, they can sue you for anything, and we got many parents that are lawers”. Lite tragikomiskt att köpa datorer för 10-papp till varje elev och sedan stympa användandet så till den grad! Lite som Sockerconny – ”Ge mig en schysst webkamera och jag ska slå hela världen med häpnad”? Troligen inte.

Sammanfattning “Funkar inte!” – iPad som kamera? I USA anses en webkamera kunna ställa till med en väldig oreda och osedlighet. Därför är iPads avsaknad av kamera ingen stor fråga i amerikanska klassrum. Men i Svedala? Här har vi vett nog att använda kameran till rätt trevliga saker. iPads avsaknad av kamera får därför ses som en nackdel jämfört med andra bärbara datorer. Ska man gå runt problemet får man köpa till en adapter som gör att man kan föra över film och foto direkt till Ipaden. Men någon videochatt lär det inte bli frågan om. Är webkamera en viktig fråga bör man titta på andra lösningar eller vänta till nästa version av iPad som högst troligt kommer innehålla det onda ögat i form av en webkamera!

Annonser

Om jonasberling

Pedaog, författare och kulturpersonlighet som fördelar sina 24 timmar/dygn åt sömn, Frida Utbildning och egna utflykter i skapande verksamhet i kulturens tjänst.
Det här inlägget postades i Funkar inte?, iPadpedagogik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s