Varför smartboards inte är så smart

The innovative educator – om mindre smarta tavlor…

På Fridaskolorna köpte vi för 3-4 år sedan in en drös Smartboards. Sedan dess nada i antal inköpta. Smartboards har vi prövat och förkastat. Varför? Av samma anledning som bloggen ovan, men främst p.g.a argumentet att Smarboards bara förstärker den traditionella undervisning vi vill komma bort ifrån. Försök också rita på en Smartboard och få ett resultat som i bästa fall kan klassas som ofrivillig humor. För mig som anser att Powerpoint-prez är effektiva sömnpiller baserade på en övertro till att det effektivaste sättet att lära står att finna i medeltidens kloster, är Smartboarden att likställa med en årsförskrivning av sömnmedel. Och om man ska göra sina genomgångar eller föreläsningar till något mer spirituellt, har jag idéen att de förgylls av tecknade gubbar och miljöer som växer fram i stunden med penna i handen. I det sammanhanget är Smartboard ett själlöst Frankensteinsmonster i jämförelse.

Allt en Smartboard kan, kan en dator och kanon. Lägg cashen på projektorer, datorer och whiteboards som tillåter konstnärlig verksamhet istället! Eller varför inte en smart bräda i ordets rätta bemärkelse – en iPad. För där pratar vi om teknik som har förmåga att bryta upp klassrumsstrukturer när det gäller rum, roller och innehåll.

Annonser

Om jonasberling

Pedaog, författare och kulturpersonlighet som fördelar sina 24 timmar/dygn åt sömn, Frida Utbildning och egna utflykter i skapande verksamhet i kulturens tjänst.
Det här inlägget postades i Framtidens läromedel, iPedagogik 2.0 eller senare och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s