Extra! Funkar! Utskrift på iPad, eller?

Sakernas ordning ändras ibland över en natt. Igår skrev jag två inlägg om att det inte kommer att gå att skriva ut från iPad, med brasklappen att mycket kan komma att förändras i och med iPhone OS 4.0. Och nu har Oraklet i Cupertino, Steve Jobs, uttalat sig via sin e-post. Steve Jobs har på sedvanligt korthugget manér svarat på frågan om varför det inte går att skriva ut från iPad. Svaret är att det kommer det att göra i och med kommande mjukvaruuppdateringar. Så vad säger man då? Tack snälle Steve för detta, eller? Jag är fortfarande tveksam. Det finns något tilltalande i att inte kunna skriva ut. Behöver vi verkligen ge alibi till fortsatt missbruk av skrivare och kopiatorer i landets skolor?

Steve Jobs är också värd en egen reflektion i sammanhanget. Han har sedan en lång tid tillbaka haft en helt offentlig e-postadress, en adress han tidigare aldrig svarat på. Men senaste tiden har han börjat svara på frågor denna väg. Att det verkligen är Steve himself som svarar är troligt. Karaktäristiskt för svaren är de korta och koncisa formuleringarna. Många menar att det beror på att Jobs själv skriver sina svar uteslutande från iPhone och iPad. Är detta det som kommer att hända med skrivandet om man inför iPad som 1-1-dator? Det virtuella tangentbordet är inget man gärna skriva långt på. Det ligger i sakens natur att man blir korthuggen. Twitter med sina 140-tecken, Sms och andra typer av statusuppdateringar i social media  spär på denna tendens. Språket blir kortare och koncisare. Tråkigt på ett sätt men också befriande. Att tvingas att uttrycka sig med skärpa kan inte vara något dåligt. En effekt av 1-1, varsin dator, är att eleverna skriver mer. Det är lätt att skriva massor! Kritiker hävdar att gamla tidens skrivande med brev, penna och skrivmaskin – det eftertänksamma skrivandet – hade högre litterärt värde, mer skärpa och större uttrycksfullhet, och visst är det nog så. Elever frigörs i sitt skrivande med datorns hjälp, men har också svårare att begränsa sig (precis som alla vi bloggare och hobbyförfattare). Så kanske är den långsammare och lite krångligare textinmatningen på iPads virutella skrivbord en broms. En broms som gynnar reflektion och tankeskärpa. Är oraklet Jobs inte bara på väg att förändra hela branscher, utan också sättet vi uttrycker oss i text? Jag är övertygad om att det är så! Kvääääääk!

Annonser

Om jonasberling

Pedaog, författare och kulturpersonlighet som fördelar sina 24 timmar/dygn åt sömn, Frida Utbildning och egna utflykter i skapande verksamhet i kulturens tjänst.
Det här inlägget postades i Funkar inte?, Funkar?, iPedagogik 2.0 eller senare och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s