Funkar inte! Skriva ut på Paddan

Papper ligger i drösar i elevskåp, lärarpärmar och små förskolebarns ryggsäckar. Det är veckobrev, föräldramötesinbjudan, mattestenciler och kompendier som ofta överstiger 15-sides gränsen som upphovsrättsavtal stipulerar. Utan papper stannar skolan – det är nog en sanning på många håll i skolsverige. I den kontexten slår följande information troligen ner som en bomb: iPad KAN INTE SKRIVA UT! Inga papper därifrån alltså, och detta trots att Apples skrivprogram Pages finns i specialutgåva till iPad. Pages för iPad har dessutom fått bra kritik och fungerar utmärkt som ett ordbehandlingsprogram för alla i skolmiljön, från förskolebarn till rektorer.

Inga papper? Innebär det att iPad därmed kan räknas bort som 1-1-maskin? Det beror på. I nuläget får man se till att ha andra datorer i sin maskinpark som klarar utskrift. Dessa får då tjänstgöra som utskriftsmaskiner. Till dessa datorer får man maila filer, synca via iTunes med USB eller Wifi (som i nuläget är standardvägen för att dela filer från iWork på iPad – inte så sexig lösning) eller använda Dropbox eller Google Docs med då med hjälp av Appen Office2 Pro som kostar ca 50 spänn. Det finns alltså lösningar, men dessa bygger i nuläget på att man inte skriver ut direkt från iPaden utan går omvägen via en annan dator. Tycker man det räcker, och kanske t.o.m. är bra för att stävja slentrianutskrifter, kvalar iPad in som 1-1-kandidat.

Vad framtiden har att utvisa är givetvis också högst intressant. När iPaden släpps i Sverige, gissnigsvis hösten 2010, kan mycket ha hänt. Troligen putsar man redan nu på en lösning att flytta filer på ett smidigare sätt mellan Mabooks, iPadar och iPhones. iPhone OS 4.0 har definitivt något på lut. Att däremot tro att iPad kommer få en utskriftsfunktion är nog att hoppas för mycket. Främst p.g.a att jag inte tror att Apple vill låta iPad kanibalisera på de dyrare Macbookarna. Lite samma logik som att man inte valt att sätta in en kamera i iPaden än. Blir iPaden för funktionell undrar nog många varför de ska lägga så många tusen papp till på en Macbook, när de kan göra det mesta med iPad? I den gränslinjen finns också iPads skönhetsfläckar som 1-1-maskin. Det blir kompromisser här var och utskrift är en sådan. Hur stor roll det spelar att inte kunna skriva ut elevtexter och veckobrev är upp till varje skola och lärare att avgöra. Vågar man leva papperslöst?

Sammanfattning ”Funkar inte!” – Utskrifter? iPad går i nuläget inte att skriva ut på. Veckobrev, elevtexter och recepten på fredagskakan måste därför först skickas till en annan dator via e-post, synkning via USB-kabel eller Wifi eller någon molntjänst som t.ex utmärkta DropBox. Bara du kan avgöra hur stor nackdel detta innebär. Räkna med att möjligheter att dela filer kommer att förbättras redan när iPad släpps i Sverige i höst. Räkna dock inte med att du kommer att skriva ut direkt från iPaden. Kvääääk!

Annonser

Om jonasberling

Pedaog, författare och kulturpersonlighet som fördelar sina 24 timmar/dygn åt sömn, Frida Utbildning och egna utflykter i skapande verksamhet i kulturens tjänst.
Det här inlägget postades i Funkar inte?, Netbooks, läsplattor och tabletdatorer. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s