Funkar – Tangentbord del 1

iPad har ett pekskärmstangentbord. Inga fysiska knappar som hjälper fingrarna att hitta rätt för de som haft maskinskrivning på schemat under högstadiet. Inte heller pekfingervalsen blir enkel. Man måste helt enkelt fokusera på vad man skriver, eller åtminstone snegla på tangentsymbolerna. Alla som skrivit på en iPhone eller liknande känner igen sig, men vet också att man kan få en ganska hygglig fart på skrivandet ändå. Så vad fungerar iPad till när det gäller textinmatning?

1. Att skriva på iPads skärmtangentbord. Fungerar i de allra flesta fall i vardagen. Surfa, e-posta, chatta och att skriva kortare texter. Skiljelinjen går någonstans mellan att sitta på föreläsning och ta anteckningar och att skriva uppsatser och längre texter. I de senare fallen är ett fysiskt tangentbord att föredra. Fördelen med iPadens tangentbord är givetvis också bärbarheten. iPaden är liten i relation till bärbara datorer och minibärbara innebär också en kompromiss, där de fysiska tangenterna är förkrympta och inte heller är något som man skriver längre texter på. I jämförelse med en netbook hävdar jag att iPad inte är sämre. Snarare tvärtom. Vrider man iPaden 90 grader får man en bredare tangentbordslayout. Fördelen med ett virtuellt skrivbord är också att det går att anpassa för respektive ändamål och applikation.

2. Externa tangentbord. Om man satsar på 1-1-datorer till eleverna och överväger iPad som alternativ, kommer man nog även att vilja köpa in externa tangentbord. Dessa kan komma i en uppsjö av format och fabrikat. Alla tangentbord som har Bluetooth kommer att fungera med iPad. Det finns små ihopfällbara, fullstora och de som fungerar som kombinerade ställ och

dockningsstationer. Två av de intressantaste är Apples eget iPad Keyboard Dock och Clamcase (som är ett fodral med inbyggt tangentbord – kanske extra intressant till elever som lär behöva ett case). Invändningen mot dessa tillbehör är dock att idén med en enhet som är allt som behövs punkteras. Vem vill släpa med sig en massa extra tillbehör annat än Batman som brukar ha ett schysst prylbälte – var köper man ett sådant till eleverna?

Sammanfattning ”Funkar?”: iPads tangentbord räcker till vardagslag i skrivandet. Till så gott som allt användande, bortsett från längre uppsatser och liknande, är pekskärmstangentbordet tillräckligt. Skolor kommer att få överväga att komplettera med en uppsättning fysiska trådlösa tangentbord som eleverna kan använda när de skriver längre texter. Frågan är dock om man vågar vägra fysiska tangentbord? Eleverna lär inte ha något emot det – frågan är vad lärarna tycker?

Annonser

Om jonasberling

Pedaog, författare och kulturpersonlighet som fördelar sina 24 timmar/dygn åt sömn, Frida Utbildning och egna utflykter i skapande verksamhet i kulturens tjänst.
Det här inlägget postades i Funkar?, Netbooks, läsplattor och tabletdatorer och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s