HP+Palm kan kanske…

… bli något för skolbänken men vägen är lång. Igår köptes handdatorns grundare Palm upp av HP. Samtidigt tillkännagavs att HP släpper utvecklandet av sin Pekdator baserad på Windows 7. Fokus ligger nu på en iPad-konkurrent baserad på Palms WebOS. Jag har alltid gillat Palm (de var tex före samtliga Netbooktillverkare med konceptet som pga skral kassa aldrig nådde produktion) men några meriter som 1-1-alternativ har de aldrig visat. Kanske det kan bli ändring på det nu?

Vad finns då att välja på i 1-1-väg närmsta tiden bortsett från bärbara typ Macbook? Jo följande:

– Netbooks som är billiga men sämre på allt. Fördelar i bra batteritid och smidigt ryggvänligt format. Men.. Nej.

– Läsplattor? Nej. Glöm! En pryl som inte möter lärande 2.0 eller senare.

– Mobiler typ iPhone och Androidlurar. Lätta, uppkopplade överallt, funkar bra såväl för innehållskonsumtion som produktion (skriver tex denna blogg huvudsakligen via iPhone, gör musik, foto, film etc) och för Iphone enormt utbud av småprogram i alla kategorier. Nackdelar i form av begränsat antal Appar för svensk skola i lägre åldrar. Skärm begränsar – svårare att skriva och läsa på. Också krångligt att hantera tex Officepaket etc, Google doc etc funkar delvis. Utskrifter kan man i princip glömma än så länge. Går att ringa på om man nu vill att eleverna ska ringa 😉

– iPad? Den enda och unika. Ingen annan tillverkare har i nuläget annat än prototyper som matchar. Mellanting mellan iPhone och Macbook. Bra till så gott som alla uppgifter man kan kräva av 1-1-maskin men oömmare och med bättre batteritid. Alla fördelar som ovan . Frågetecken kring utbud av svenska boktitlar och pedagogiska Appar men troligen blir det som med IPhone. En massa. Frågetecken kring utskrifter och hur man på enkelt sätt administrerar Appar på elevernas iPads. Ok att skriva på men längre texter vinner på ett riktigt tangentbord via Bluetooth – Apple erbjuder en variant men funkar med alla på marknaden.

Så vad blir valet? En trist Notebook som är slut efter 1 år eller en Padda som har nyhetens behag? Och så ligger Google och lurar i vassen med något eget. Avgör själv! Ipedagogen har redan valt…

Annonser

Om jonasberling

Pedaog, författare och kulturpersonlighet som fördelar sina 24 timmar/dygn åt sömn, Frida Utbildning och egna utflykter i skapande verksamhet i kulturens tjänst.
Det här inlägget postades i Netbooks, läsplattor och tabletdatorer och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s