Är det sant? Är iPedagogen här?

iPad är Apples..? Ja vad är det egentligen? En surfplatta? En bok? En iPod i otympligt format? En väldigt dyr fotoram? En dator för pensionärer? En tidning? En 1-1-lösning för förskolebarn? En spillovänlig receptsamling för köket..? Så där kan man hålla på. Ingen är riktigt säker på vad denna typ av tekniska pryl ska kallas eller gör mest nytta. Tablet är en benämning som används ibland, pekdator en annan, läsplatta en tredje. Igen av dem är rättvisande. Så i väntan på att iPad hamnar bland nyorden i SAOL eller som årets julklapp, enas vi om ett ord. Ett ord som är både respektlöst och kärleksfullt – Paddan.

Det du nu läser – bloggen iPedagogen – är startskottet till en betraktelse om denna Padda och framförallt, hur den kan användas i klassrummet; iPad med uppdrag att utbilda! Den hypotesen ska jag göra allt för att både verifiera och falsifiera. Kanske smyger det sig också in tankar kring iPhones möjligheter att förändra utbildning och skola.

Men hur är detta möjligt, frågar sig kanske någon nu? Visst, iPhone finns i Sverige för skarpa studier på fältet men iPad? Den är inte släppt i Sverige än. Har jag och elever runt omkring mig av någon anledning lyckats bluffa tullen och fått in ett parti paddor? Nej. I likhet med de flesta av er, väntar jag spänt på när den skeppas till Sverige. Men som ni också vet är det vår. På våren börjar Paddan vakna till, börjar röra på sig efter vinterns ide. Liksom våren är iPaddan på väg, det är bara en tidsfråga. Så i väntan på att kväkandet kan höras runt om i Sverige, samlar jag länkar, information och reflektion kring vad som sägs borta i staterna om hur det går för Paddan i skolan. Under rubrikerna ”Funkar” och ”Funkar inte” ska jag köra simulering i tanken av iPads möjligheter i den svenska skolan.

Så låt iPedagogen få sitta och spana efter Paddan åt dig. De som mött den säger att de inte i förväg kunnat ana charmen och nyttan. Vi får väl se vad jag tycker när jag fått syn på en. Är det något för skolan? Borde det inte? Alla som varit på läger med skolbarn vet att den kombinationen brukar vara högintressant!

Var öm! Kvääääk!

Annonser

Om jonasberling

Pedaog, författare och kulturpersonlighet som fördelar sina 24 timmar/dygn åt sömn, Frida Utbildning och egna utflykter i skapande verksamhet i kulturens tjänst.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Är det sant? Är iPedagogen här?

  1. Mr WordPress skriver:

    Hi, this is a comment.
    To delete a comment, just log in, and view the posts’ comments, there you will have the option to edit or delete them.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s